SLIPSTREAM

Slipstream logo
SLIPSTREAM® VOUWPROPELLERS VOOR ZEILBOTEN

  • Seahawk, Austral propellers en Martec Californie, drie toonaangevende fabrikanten op het gebied van propellertechniek, zijn erin geslaagd een tweeblads- en een drieblads vouwpropeller te lanceren welke qua uitvoering voldoen aan de laatste ontwikkelingen op het gebied van propellervoortstuwingstechniek.
  • De SLIPSTREAM® propellers zijn van het ”geared design” dus tandwielen aan de propellerbladen welke de bladen synchroon doen openen en sluiten.
  • De eerdergenoemde bundeling van know-how van de betrokken fabrikanten heeft er ook toe geleid dat er een fabrieksgarantie kan worden gegeven gedurende een periode van vijf jaren op materiaal- en/of fabricagefouten.
  • De grote propellerbladoppervlakken staan borg voor een uitstekende stuwdruk. Door de unieke vorm van de bladen wordt een vloeiend openen en sluiten verkregen bij inschakeling in zowel voorwaartse- als achterwaartse richting.
  • De sail drive-modellen zijn voorzien van een speciaal ontworpen torsie-opvangsysteem met geintegreerde veiligheidstops.
  • Zogenaamde ”Side thrust plates”, gemaakt van een hoogwaardig polyethylene, voorkomen een ”metaal op metaal” effect wat tot extra slijtage kan leiden.
  • De propellerbladen scharnieren om pennen gelagerd in Nibral lagerbussen. Deze bussen kunnen op een eenvoudige wijze worden verwijderd en vervangen.
  • Stops, gemaakt van polyurethane, verminderen de ”clunck” bij voorwaartse inschakeling en voorkomen dat er een slijtage ontstaat bij het stuiten van het blad op het huis.
  • Alle onderdelen, welke aan slijtage onderhevig zijn, zijn vervangbaar. Hiervoor zijn zogenaamde ”self-service” kits beschikbaar.
schroef1 schroef3 schroef2 schroef4

Waarom R.V.S?
Beide SLIPSTREAM® propellerontwerpen, zowel de twee-blads als de drie-blads serie zijn gemaakt van roestvast staal. Hetzelfde materiaal waarvan de meeste schroefassen en saildrive-onderdelenworden gemaakt om de electrolyse, de notoire killer van propellers, zo weinig mogelijk kans te geven. Roestvast staal is sterker dan brons waardoor vervorming van de propellerbladvertanding wordt voorkomen.

Waarom een zeilbootpropeller?
Een zeilbootpropeller, zoals een vouw- of vaanstandpropeller, is een propeller welke tijdens het zeilen een zodanige stand inneemt dat er een minimum aan propellerbladweerstand wordt gegenereerd. Door dit weerstandsverschil, in vergelijk met een vaste propeller, kan de zeilsnelheid oplopen met een knoop.

Meer informatie vindt u hier: http://www.seahawk.com.au/